• ЗАЈЕДНИЧКЕ КЊИГЕ ИСТОРИЈЕ
    Joint history books / Заједничке књиге историје / Zejedničke knjige istorije / Заеднички историски книги / Zajedničke knjige povijesti / Κοινά Βιβλία Ιστορίας / Zajedničke knjige historije / Skupne zgodovinske knjige / Cъвместни исторически книги / Ortak tarih kitapları / Cărți de istorie comună / Librat e Historisë së përbashkët / 共同歴史書

ШТА

Добро дошли на место где можете наћи Заједничке књиге историје

13 земаља Југоисточне Европе.
Оне покривају период од Отоманског царства до 2008. године.

Књиге су јединствена збирка историјских извора из свих земаља, сачињених за студенте/ђаке и наставнике историје. Њихов основни циљ је да покажу како свака прича има више гледишта, да подстичу критичко размишљање и разумевање како се гради историја. Ништа није табу у Заједничким књигама историје - оне обухватају све, од политичког лица диктатуре и репресије до кризе 70-их и 80-их година и распада Југославије.

Књиге су изазвале велико међународно интересовање.


Заједничке књиге историје
Hamela

КО

Ове књиге су биле централни пројекат Центра за демократију и помирење у Југоисточној Европи (ЦДРСЕЕ), регионалне невладине организације са седиштем у Солуну. Та организација је неговала и настојала да развија демократска, плуралистичка и мирољубива друштва у југоисточној Европи. Упркос томе што је произвео један од најуспјешнијих пројеката икада, ЦДРСЕЕ је 2019. године, због недостатка финансијских средстава, био приморан да престане с радом.
На иницијативу Европског фонда за Балкан (ЕФБ), кроз подршку креирању и одржавању ове веб странице, ове књиге су поново доступне јавности. ЕФБ схвата да су ове књиге важно средство не само за наставу историје, већ и за отварање културе дијалога и различитих начина размишљања. Заједничке књиге историје могу бити излаз из, у великој мери, једнодимензионалног образовног система у региону Jугоисточне Европе и имају потенцијал да подстакну размену различитиx перспектива и искустaва.

КАДА И КАКО

Стотине историчара и наставника из Југоисточне Европе, било је ангажовано од 1998. до 2016. у изради ових шест књига: четири, које обухватају период од Отоманског царства до краја Другог светског рата, објављене су на 11 језика. Друге две књиге које покривају Хладни рат и Транзицију у Европи, укључујући ратове од 90-их до 2008. године, објављене су на четири језика.

Комитет за наставу историје, Центра за демократију и помирење у Југоисточној Европи, састављен од сарадника из свих земаља региона, идентификовао је изворе и садржај за израду књига, како би догађаји могли да се прикажу из више перспектива. Више од 100 историчара и 300 наставника било је укључено у рад на овим књигама.

„Ове књиге немају за циљ да замене уџбенике историје који се тренутно користе у учионицама, нити теже да пруже кохезиван наратив историје југоисточне Европе од 14. века до данас. Оне, међутим, имају когнитивне и моралне циљеве, и сугеришу методе и алате за наставу историје. Оне сугеришу да се историја преради путем методе, а не садржаја.“


Кристина Кулури

ГДЕ

Ове књиге су сачињене у сарадњи са историчарима и наставницима из свих крајева Југоисточне Европе и намењене су студентима/ђацима и наставницима из: Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Грчке, Хрватске, Кипра, Косова, Румуније, Северне Македоније, Словеније, Србије и Турске.
Hamela

JOINT HISTORY BOOKS

У бројкама

2.000

Наставника
учествовало

500.000

Студената
информисано

12

Језика
преведено

74.000

Преузимања
у 2017

МЕТОДОЛОГИЈА

Аутори ових књига били су вођени идејом прикупљања и представљања историјских извора и различитих интерпретација и гледишта које пројектују сами извори, а не историографско дело. Оне ни на који начин не сугеришу објективност или аутентичност извора. Једноставно, циљ је - показати. Ове књиге, другим речима, примењују компаративну методу и мултиперспективни приступ.

АУТОРИ

Изузетан допринос стварању ових књига дали су Коста Карас, известилац ЦДРСЕЕ Одбора за Заједничке историјске књиге и проф. Кристина Кулури, генерална координаторка и уредница серије. За изузетан труд и залагање, велико хвала уредницима: проф. Дубравка Стојановић, проф. Халил Берктај, проф. Богдан Мургеску, проф. Мирела Луминита Мургеску, проф. Алексеј Калионски, проф. Нијази Кизилиурек, проф. Божо Репе, Драгутин Поповић. За успех пројекта пресудан је био и неуморан напор председника и чланова Управног одбора: Метју Нимиц, Ричард Шифтер, Ерхард Бусек, Ханес Свобода, Никос Ефтимијадис, Ригас Целепоглу, Сашо Орданоски, Душан Рељић, Селчук Ерез, као и два тадашња извршна директора: Ненад Шебек и Звездана Ковач.

Значајан допринос квалитету и уравнотежености књига својим коментарима дали су шест рецензената: проф. Роберт Страдлинг, проф. Марија Тодорова, проф. Петар Водопивец, Иван Вејвода, проф. Андреас Деметриу и проф. Флориан Бибер.

Hamela

ПРЕУЗИМАЊЕ

Заједничке књиге историје на српском

Историјска читанка 1

148 стр

Историјска читанка 2

152 стр

Историјска читанка 3

140 стр

Историјска читанка 4

156 стр

Историјска књига 1

280 стр

Историјска књига 2

300 стр

IN MEMORIAM

Коста Карас, оснивач и творац идеје о Заједничким историјским књигама, преминуо је само неколико недеља пре него што је ова веб страница покренута.

Његово знање, неуморан рад, ентузијазам и подршка били су пресудни да ове књиге угледају светлост дана, започевши тако нову еру преиспитивања историје, преиспитивања сопственог пртљага предрасуда, недостатка емпатијe и разумевањa. Господина Караса су оличавале многе врлине; комбиновао је огромно знање са великом страшћу, суочавајући се са многим изазовима у борби за демократију и мирним саживотом различитих народа.

Почивајте у миру, господине Карас. Оставили сте младим генерацијама сјајно оруђе да буду, пре свега, добри људи.
Коста Карас