• Zajedničke knjige povijesti
    Joint history books / Заједничке књиге историје / Zejedničke knjige istorije / Заеднички историски книги / Zajedničke knjige povijesti / Κοινά Βιβλία Ιστορίας / Zajedničke knjige historije / Skupne zgodovinske knjige / Cъвместни исторически книги / Ortak tarih kitapları / Cărți de istorie comună / Librat e Historisë së përbashkët / 共同歴史書

ŠTO

Dobrodošli na mjesto gdje možete pronaći Zajedničke knjige povijesti

13 zemalja jugoistočne Europe.
Obuhvaćaju razdoblje od Osmanskog Carstva do 2008.

Knjige su jedinstvena zbirka povijesnih izvora iz svih zemalja, sastavljena za učenike i nastavnike povijesti. Njihov je glavni cilj pokazati da svaka priča ima više stajališta, podržavajući kritičko razmišljanje i razvijajući razumijevanje kako se stvara povijest. U Zajedničkim knjigama povijesti ništa nije tabu – one uključuju sve, od političkog lica diktature i represije do kriza 70-ih i 80-ih godina i raspada Jugoslavije.

Knjige su izazvale značajan međunarodni interes.


Zajedničke knjige povijesti
Zajedničke knjige povijesti

TKO

Ove su knjige bile ključni projekt Centra za demokraciju i pomirenje u jugoistočnoj Europi (CDRSEE), regionalne nevladine organizacije sa sjedištem u Solunu. Ova je organizacija njegovala i nastojala razviti demokratska, pluralistička i miroljubiva društva u jugoistočnoj Europi. Unatoč produkciji jednog od najuspješnijih projekata ikada, CDRSEE je bio prisiljen zatvoriti se 2019. zbog nedostatka sredstava.
Na inicijativu Europskog fonda za Balkan (EFB), kroz potporu izradi i održavanju ove web stranice, ove su knjige ponovno dostupne javnosti.
EFB shvaća da su ove knjige važan alat ne samo za poučavanje povijesti, već i za otvaranje kulture dijaloga i razmjene različitih načina razmišljanja. Zajednički udžbenici povijesti mogu biti izlaz iz, uglavnom, jednodimenzionalnog obrazovnog sustava u regiji jugoistočne Europe i imaju potencijal potaknuti razmjenu različitih perspektiva i iskustava.

KADA I KAKO

Stotine povjesničara i nastavnika iz jugoistočne Europe angažirano je od 1998. do 2016. u izradi ovih šest knjiga – od kojih su četiri objavljene na 11 jezika i obuhvaćaju razdoblje od Osmanskog Carstva do kraja Drugog svjetskog rata. Druge dvije knjige pokrivaju Hladni rat i Tranziciju u Europi, uključujući ratove od 1990-ih do 2008. godine, a objavljene su na četiri jezika.

Obrazovni odbor CDRSEE-a, sastavljen od suradnika iz svih zemalja regije, identificirao je izvore i sadržaj za izradu knjiga, osiguravajući prikazivanje više perspektiva. Više od 100 povjesničara i 300 nastavnika bilo je uključeno u sastavljanje ovih knjiga.

"Ove knjige nemaju za cilj zamijeniti udžbenike povijesti koji se trenutno koriste u učionicama niti nastoje pružiti kohezivnu priču o povijesti jugoistočne Europe od 14. stoljeća do danas. One, međutim, imaju kognitivne i moralne ciljeve, te sugeriraju metode i alate za poučavanje povijesti. Predlažu da se povijest prepiše putem lekcije metode, a ne sadržaja."


Christina Koulouri

GDJE

Ove knjige su namijenjene za korištenje i proizvedene su u suradnji s povjesničarima i nastavnicima iz svih krajeva JIE: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Kosova, Crne Gore, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.
Hamela

JOINT HISTORY BOOKS

U brojevima

2.000

Nastavnika
je sudjelovalo

500.000

Studenata
informirano

12

Jezika
prevedeno

74.000

Preuzimanja
u 2017

METODOLOGIJA

Autori su bili vođeni idejom prikupljanja i prezentiranja povijesnih izvora i raznolikih interpretacija i stajališta projiciranih od strane samih izvora, a ne historiografskog djela. Oni, ni na koji način, ne upućuju na objektivnost ili autentičnost izvora. Cilj je jednostavno demonstrirati. Drugim riječima, ove knjige primjenjuju komparativnu metodu i multiperspektivni pristup.

AUTORI

Izuzetan doprinos stvaranju ovih knjiga dali su Costa Carras, izvjestitelj CDRSEE u Odboru za zajednički projekt povijesti i prof. Christina Koulouri, generalna koordinatorica i urednica serije. Za neumorni trud i zalaganje, zahvalnost ide urednicima: prof. Dubravka Stojanović, prof. Halil Berktay, prof. Bogdan Murgescu, prof. Mireli Luminita Murgescu, prof. Valeryj Kolev, g. Krešimir Erdelja, prof. Neven Budak, prof. Aleksej Kalionski, prof. Niyazi Kızılyürek, prof.Božo Repe, Dragutin Popović. Za uspjeh projekta presudni su bili i neumorni napori predsjednika i članova Upravnog odbora: Matthew Nimetz, Richard Schifter, Erhard Busek,, Hannes Swoboda, Nikos Efthymiadis, Rigas Tzelepoglou, Sašo Ordanoski, Dušan Reljić, Selcuk Erez, kao i dva izvršna tadašnja direktora, Nenada Šebeka i Zvezdane Kovač.

Dajući važan doprinos ispravnosti i uravnoteženosti, knjige je recenziralo i komentiralo šest čitatelja: prof. Robert Stradling, prof. Maria Todorova, prof. Peter Vodopivec, Ivan Vejvoda, prof. Andreas Demetriou i prof. Florian Bieber.

Hamela

PREUZIMANJE KNJIGA

Zajedničke knjige povijesti na hrvatskom

Čitanka 1

148 str

Osmansko Carstvo

Čitanka 1.

Čitanka 2

152 str

Čitanka 3

140 str

Balkanski rat

Čitanka 3.

Čitanka 4

156 str

Drugi svjetski rat

Čitanka 4.

IN MEMORIAM

Costa Carras, osnivač i kreator ideje Zajedničkih knjiga povijesti, preminuo je samo nekoliko tjedana prije nego što je ova web stranica pokrenuta.

Njegovo znanje, neumoran rad, entuzijazam i podrška bili su presudni da ove knjige ugledaju svjetlo dana, započevši tako novu eru preispitivanja povijesti, preispitivanja vlastite prtljage predrasuda, nedostatka empatije i razumijevanja. Gospodina Carrasa su personificirale mnoge vrline; spojio je ogromno znanje s velikom strašću, suočavajući se s mnogim izazovima u borbi za demokraciju i miran suživot različitih naroda.

Počivaj u miru, gospodine Carras. Ostavili ste mladim naraštajima vrijedne alate da budu, prije svega, dobri ljudi.
Costa Carras